VÅRGRÄS = FÅNG?

Det är många som är oroliga för fång så här års, speciellt de med hästar som tidigare haft fång eller är extra exponerade pga t ex ras eller övervikt. Fång är en mycket smärtsam sjukdom och vi som hästägare måste göra allt vi kan för att undvika att våra hästar drabbas. Ofta kopplas fång till gräs och bete.

Planeringen inför ett eventuellt betessläpp måste börjas tidigt.

  • Se till att hästen inte är överviktig innan gräset kommer. 
  • Ha en noga uträknad foderstat
  • Kontrollera vikten regelbundet genom att t ex använda måttviktband
  • Ge eventuellt tillskott som stöttar mikroorganismerna i grovtarmen.


Erbjud hästen mycket motion och rörelse under våren och sommaren, tid för vila och återhämtning kan med fördel planeras in på vintern då inte risken för fång är lika stor. Tänk dock på att även andra årstider än våren och försommaren kan innebära en risk för fång, det beror helt på de individuella förutsättningarna.

INTRODUKTION AV VÅRGRÄS

Så fort gräset börjar grönska är det dags att sakta introducera gräs i foderstaten.
Här kommer några tips på hur introduktionen kan gå till:

  • Beta för hand varje dag och succesivt öka tiden
  • Släppa ut i gräshage under en begränsad tid och använda rasthage resten av dagen
  • Stripbeta hästen, dvs börja med en mindre hage och öka den lite för varje dag så hästen får tillgång till mer och mer gräs.
  • Använda betesbegränsare/munkorg, men var då noga med passformen så hästen inte får skav.


STÖTTA MAGEN

Övergången till gräs innebär en förändring i foderstaten och för att stötta mikroorganismerna i grovtarmen kan hästen med fördel få t ex Diamond V, en fermenterad jästkultur som fungerar som näring till mikroorganismerna. Fiberplex och Fiberplex Sensitive innehåller många näringsämnen som stöttar matsmältningen och passar de hästar som reagerar kraftigt på foderbyten eller har kroniska matsmältningsproblem. Balans Non Mikro är ett bra stöd som bidrar till att upprätthålla en hälsosam bakterieflora i mage och tarm.

ANTI-KLÅDA

Det finns många orsaker till klåda och vissa hästar (ofta islandshästar) har problem med knottallergi. Var noga med att tvätta utsatta områden med ett mildare schampo och använd därefter en klådstillande kräm eller salva. Kan även användas i förebyggande syfte innan klådan börjat.

Klåda och eksem kan också vara ett tecken på zinkbrist och det kan vara aktuellt att prova om tillskott med zink kan hjälpa.

SVÅRFÅNGAD HÄST

Vårens gräs är både gott och frodigt. Att hämta in hästen från hagen på våren och sommaren kan ibland vara en utmaning. Den lättlurade hästen kan övertalas med riktigt gott godis.