Willab Äggkläckningsmaskin

Bästa äggkläckningsmaskin 2024 enligt djursajten.se

Att kläcka fram egna kycklingar har aldrig varit så populärt som det har varit de senaste åren. På Willab ha vi tagit fram en egen äggkläckningsmaskin med enkla instruktioner på svenska som gör det lätt för vem som helst att lyckas.

Willabs äggkläckare har inbyggd ägglampa, automatisk vändning av äggen och digital display för temperatur och luftfuktighet. Vatten fylls på utvändigt. Äggen vänds per automatik en gång i timmen.

För att lyckas med egen kläckning bör du vara noga med följande:

  • Välj så jämnstora ägg som möjligt och blanda inte olika sorter.
  • Förlagrar du ägg bör detta ske i jämn rumstemperatur med den spetsiga änden nedåt.
  • Det är rekommenderat att bara kläcka ägg från egen uppfödning, då transport kan göra resultatet väsentligt sämre.
  • Om du använder ägg som har fraktats, låt dem vila ett dygn med spetsen nedåt innan du placerar dem i kläckningsmaskinen.


Hur ska jag placera äggkläckningsmaskinen?
Äggkläckningsmaskinen bör placeras på en plats med god ventilation. Temperaturen i rummet bör vara mellan 23-27 grader Celsius och helst en så stabil temperatur som möjligt. Observera att den inte skall ställas i direkt solljus. Idealiskt är att placera äggkläckningsmaskinen på en plan yta, gärna ett bord. Det räcker inte med enbart jämn temperatur utan luftfuktigheten skall vara så konstant som möjligt.

Därför är luftfuktigheten avgörande för en lyckad äggkläckning:
När det är tre dagar kvar till kläckning är det bra om luftfuktigheten är något högre, runt 70%, detta så att äggskalen skall bli porösare så att kycklingen lättare skall kunna ta sig ut. Högre luftfuktighet kan även förhindra kycklingen från att torka ut under själva kläckningen som oftast ta lite tid.

Håll äggkläckningsmaskinen stängd
Äggkläckningsmaskinen bör endast öppnas för att lysa äggen varpå maskinen snabbt stängs igen. Kycklingarna kan stanna i äggkläckningsmaskinen utan mat och dryck i upp till två dagar utan att de tar skada. Låt äggkläckningsmaskinen vara igång 2–3 dagar längre än den angivna kläckningsperioden för att ge sena ägg en möjlighet att kläckas.

Lycka till med din äggkläckning!